Opråb fra forskere: Fokusér på luftkvalitet hvis vi skal forhindre pandemier

Kvinde, der laver yogaøvelse

Corona-pandemien og virusbekæmpelse har givet anledning til at tænke helt anderledes om ventilationssystemer. Det er konklusionen i et nyt studie udarbejdet af 40 internationale forskere i kølvandet på Covid-19 pandemien udgivet i tidsskriftet Science.

"Kvaliteten af luft i bygninger, hvor der færdes mennesker, skal prioriteres i en helt anden grad, end den bliver i dag. Og det kræver et paradigemskifte inden for ventilation"

Peter V. Nielsen, Professor emeritus, Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet &

Pawel Wargocki Lektor, Institut for Byggeri og Anlæg, Danmarks Tekniske Universitet

De fleste kendte pandemier er blevet udbredt som luftvejsinfektioner.

Virus transporteres nemlig i luften og kan smitte via dråbeinfektion (spyt) og via luftbåren infektion. Derfor er det også altafgørende, at nutidens bygningsdesign tager hensyn til luftkvalitet og ventilation i samme grad som der stilles krav til fødevarer og vand. Særligt under Covid-19 er vi blevet opmærksomme på, hvor vigtig god ventilation er for virusbekæmpelse og vores generelle sundhed. Forskere opfordrer derfor til, at fremtidige bygninger bør være mere modstandsdygtige overfor bl.a. uventede sygdomme. Forskerne kalder det for et nødvendigt paradigmeskift indenfor ventilation, at vi bør prioritere luftkvaliteten i bygninger i en helt anden grad, end det vi gør i dag. Det sætter vi, hos WindowMaster, selvfølgelig skarpt ind på. Gennem vores cleantech ventilationsløsninger gør vi det muligt at sikre god luftkvalitet og ventilation på arbejdspladsen, til gavn for både naturen og dine medarbejders sundhed.

Automated Windows

Bygninger er brandsikret, men ikke sikret for luftbåren smitte

For at undgå sygdom findes der i dag et utal af standarder, som beskriver hvordan vi skal behandle for eksempel vand og mad samt forebygge røg- og brandfare. Men risici forbundet dårlig luftkvalitet er der ikke taget stilling til på samme måde. Der er faktisk kun implementeret specifikke krav til ventilation og luftkvalitet på hospitaler eller i andre specielle miljøer. Men ifølge holdet af forskere, kan et smitteforløb som en pandemi finde sted, netop hvor mennesker mødes i stort antal, og hvor udluftning er utilstrækkelig, så virus kan transporteres i store mængder fra menneske til menneske. Det kan vi forebygge hvis vi sætter luftkvalitet og ventilation i højsæde. De fleste kendte pandemier er nemlig blevet udbredt som luftvejsinfektioner da virus transporteres i luften og kan smitte via dråbeinfektion luftbåren infektion.

Hamborg kontor interiør

Høj luftkvalitet = høj arbejdspræstation

Ifølge forskerholdet har en høj luftkvalitet ikke alene en hæmmende effekt på pandemier som Covid-19. Det er også veldokumenteret, at god ventilation med tilstrækkelig forsyning desuden forbedrer vores arbejdspræstation og indlæring op til 15 procent. Udgifter til den nødvendige ventilation overstiger dermed hurtigt gevinsten, særligt i skoler og på arbejdspladser.

Forretningskvinde, der arbejder på hendes kontor

Kontakt en ekspert for at høre mere om vores ventilationsløsninger.

Vi rådgiver i hvordan du designer din bygning, så den får det mest optimale luftskifte, der sikrer et godt og sundt indeklima.

Vil du vide mere?

Vil du blive klogere på emnet kan du læse hele den originale artikel her.

Læs den originale artikel
Videnskab.DK

Kontakt

Snak med en specialist