Wexford amtsråd

Amtsrådsbygningen, som vandt RIBA-prisen i 2012, ligger på en skrånende grund i yderkanten af Wexton by i det sydøstlige Irland med smuk udsigt over Slaney-flodens udmunding og Blackstairs-bjergene. Den samler de serviceydelser og afdelinger i Wexford amtsråd, som indtil nu har været adskilt i byens centrum.

Besøg dette projekt

Løsning

Naturlig ventilation , Brandventilation

Lokation

Wexford, Irland

Sektor

Erhvervsbygninger

Styring

NV Advance

År

2011

Projektpartnere

Robin Lee Architecture

Dobbeltfacade i Irland

En glasfacade omgiver hele bygningen og beskytter dermed mod vinden, så de vinduer, der åbner ud mod den, lukker tempereret luft ind. Denne tilgang hjælper med at regulere temperaturen hele året rundt. Sammen hjælper disse strategier med at drive et ventilationssystem, der er tilrettelagt meget nøje i en bygning, som i sidste ende har en relativ stor bygningsdybde.

Bygningen er udformet som en række af seks blokke, hvor hver blok huser vigtige serviceydelser og individuelle afdelinger. Blokkene danner rammen om et stort centralt areal, et ”civic forum” (borgerforum), hvorfra der er adgang til alle amtsfaciliteterne.

Glasfacaden er behandlet ensartet med konstruktionsmæssigt forbundet jernfattigt glas på midtersprosser i anodiseret aluminium for at skabe en ren indhylling af bygningen, som giver den én enkelt, sammenhængende identitet, der passer til dens borgerfunktion.

Intelligent styring af naturlig ventilation

Wexford amtsrådsbygning anvender et naturligt ventilationsstyringssystem, der er designet og installeret af WindowMaster, med henblik på at opretholde et behageligt indendørs arbejdsmiljø. Systemet består af over 800 vinduesmotorer, som styres i 102 individuelle zoner med kombinerede CO2- og temperatursensorere. En vejrstation, der er placeret uden for bygningen, overvåger udeforholdene, herunder vindretning og -hastighed, temperatur og nedbør. Ændringer af vindtryk på facaderne gengives også. Disse parametre er programmeret i computerstyringssystemet, hvor de bliver analyseret sammen med aflæsningerne fra vejrstationen samt fra sensorere indenfor. Vinduerne omkring bygningen styres nøjagtigt og placeres, så de holder luftkvaliteten i rummene frisk, og temperaturen konstant.

Wexford County Council_9 - Andrew Lee Photographer
Wexford County Council_2 - Andrew Lee Photographer

Temperaturer i bygningen

Figuren til højre illustrerer temperaturerne i fem udvalgte zoner i en sommeruge. Den grå linje angiver udetemperaturen, og den lilla linje er temperaturen inde i dobbeltfacaden (DSF). Alle zonerne bruger naturlig ventilation på alle tidspunkter, som grafen illustrerer, således at temperaturerne er stabile gennem perioden.

Wexford Temperature DAN

CO2-koncentration

Figuren til venstre viser antal timer over 1500 ppm og 2000 ppm for de fem udvalgte zoner under de beboede timer i ét år. Alle zoner i bygningerne yder exceptionelt godt med meget få timer over 1500 ppm, og næsten ingen over 2000 ppm. Zone 50 var den dårligst ydende zone, og den havde kun 32 timer over 1500 ppm, og kun 4 timer over 2000 ppm.

Wexford CO2 DAN

Kontakt

Snak med en specialist