Holistisk indeklima på Ørestad Gymnasium

Ørestad gymnasium bliver bæredygtigt, og optimerer indeklimaet ved at styre naturlig ventilation, solafskærmning, opvarmning og brandventilation med smart IoT-system.

Besøg dette projekt

Løsning

Naturlig ventilation , Solafskærmning , Varme , Brandventilation

Lokation

Amager, Danmark

Sektor

Skoler & Institutioner

Projekttype

Nybyggeri

Styring

NV Advance , FlexiSmoke

År

2007

Projektpartnere

3XN

Med tilnavnet ’skolen uden vægge’ drager Ørestad Gymnasium tydelige paralleller til tanken om fleksible læringsfaciliteter. Og som vinder af Københavns Kulturfonds Pris i 2007 og Forum AID i 2008 som bedste skandinavisk byggeri, har gymnasiet formået at slå sig fast som et særdeles prisværdigt projekt.

Med sit store, åbne atrium, kun gennembrudt af en unik trætrappe, er skolen designet med den nye teknologiske realitet og et sundt og luftigt indeklima for øje.

Åbne rum giver forfriskende læringsområder

Gymnasiets åbne struktur uden traditionelle korridorer eller klasselokaler gør bygningen særligt velegnet til naturlig opdriftsventilation, hvor luften indenfor udskiftes naturligt gennem automatiserede vinduer ved hjælp af de temperaturforskelle der eksisterer indenfor. Det skaber et sundt og friskt indeklima, hvor elever og lærere får optimale arbejdsforhold. Ligeledes kan diversiteten i læringsmiljøerne inde for sammenlignes med verdenen uden for skolen, hvilket understøtter oplevelsen af, at ude og inde forenes. Arkitektfirmaet bag det innovative byggeri, 3XN, har baseret deres design på principperne om kommunikation, interaktion og synergi. Og dette afspejles tydeligt i den valgte indeklimastrategi.

Ørestad Gymnasium Interiør

Friskt indeklima til Ørestad Gymnasium

Et holistisk indeklima

Ventilationen sker via WindowMasters automatisk styrede vinduer i facaderne fordelt på skolens fem plan og i taget. Vinduerne reguleres afhængigt af områdernes behov for frisk luft. Men ud over den daglige ventilation har man på Ørestad Gymnasium valgt en holistisk strategi til indeklimastyringen for at opnå de største fordele for både energiforbruget, sikkerheden og luftkvaliteten. Ud over at blive brugt til komfortventilation, benyttes tagvinduerne også til brandventilation. Ligeledes styrer WindowMaster-systemet også solafskærmningen samt varmen. På den måde er alle systemer koordineret, så de arbejder intelligent sammen frem for at arbejde i siloer. Samlet set er dette til gavn for både bygnings brugere, miljøaftrykket og driften.

Ørestad Gymnasium facade
Ørestad Gymnasium Interiør

Tilpas mængde lys

Solafskærmningen består af udvendige lodrette lameller med 230V motorer. Nogle lameller er faste, mens andre kan drejes i forskellige positioner. Reguleringen sker automatisk via WindowMasters system og er primært baseret på indetemperatur samt varmestråling fra solen, eller overstyres manuelt via betjeningstryk. Ved at bringe den naturlige ventilation og automatiske koordinering af solens lys i samspil opnår indeklimaet samme høje kvalitetsniveau som resten af den smukke bygning.

Ørestad Gymnasium udvendigt

Intelligent styring af vinduer: MotorLink®

MotorLink® er en kommunikationsteknologi, der muliggør 2-vejsstyring og feedback mellem vinduesmotorer og bygningens CTS-anlæg. Alle WindowMaster-styresystemer kan anvendes med MotorLink® i mange af vores motorer. Klik nedenfor for at få mere at vide og se relaterede produkter.

Læs mere
Icon Motorlink White Large

Kontakt

Snak med en specialist