Hvordan skaber du naturlig ventilation i bygninger?

Europaplatz - Haus der Religionen (1)

Der er mange måder at opnå naturlig ventilation i din bygning på, og det kan være en udfordring at finde den rette ventilationsmetode uden den nødvendige viden og support. Derfor har vi samlet de bedste råd og den vigtigste information, som du bør overveje, når du skal finde frem til den optimale ventilationsløsning til din bygning. Find ud af hvilken ventilationsstrategi, der passer bedst til dit projekt, hvordan du kan implementere den, og hvordan vi kan hjælpe med at gøre naturlig ventilation i bygninger så enkel og effektiv som muligt.

Hvordan vælger du den ideelle type naturlig ventilation til din bygning?

Der er tre primære måder at opnå naturlig ventilation i bygninger på: ensidet ventilation, opdriftsventilation og tværventilation. Hvilken af disse naturlige ventilationsstrategier, der virker mest effektivt, afhænger af din bygningsstruktur. Derfor er det vigtigt at overveje hvilken metode, der passer bedst til dit projekt.

Læs om de naturlige ventilationsstrategier
Stack Ventilation

Naturlig ventilation til høje bygninger

Opdriftsventilation er den ideelle løsning til høje bygninger med vinduer i loftet og nederst på facaden eller siderne. Ved at have vinduer placeret både øverst og nederst på bygningen kan kølig og frisk luft trækkes ind i bygningens nederste niveau. Når luften udsættes for forskellige varmekilder og får øget temperaturen, stiger den stillestående og varme luft op og ventileres ud gennem de øverste vinduer, hvilket skaber naturlig ventilation i bygningen.

Mesterfjellet Skole facade

Naturlig ventilation til lave og smalle bygninger

Hvis du har en lav og smal bygningsstruktur, hvor rummet, hvori du placerer vinduet, ikke overstiger 5 gange rumhøjden, vil tværventilation være den bedste måde at opnå naturlig ventilation på. Ved at placere et vindue på hver side af bygningen skaber du en trykforskel mellem hver side. Dette medfører, at den ene side af bygningen trækker den friske og kølige luft ind, mens den anden trækker den varme og stillestående luft ud, hvilket fylder dit kontor med skøn udendørsluft. Så jo kortere afstanden er mellem vinduerne, jo hurtigere kan vinden rejse gennem rummet. Hvis du ikke kan placere vinduer på begge sider af bygningen, er det dog ikke noget problem – du kan stadig finde frem til en naturlig ventilationsløsning, der passer til din facilitet. Hvis du kun har et vindue på den ene side af bygningen, kan du oprette ensidet ventilation. Denne type naturlig ventilation fungerer primært til mindre områder, da den har lavere effektivitet end tværventilation. Læs vores designretningslinjer for naturlig ventilation for at finde ud af, hvilke rumdimensioner der passer bedst til hver ventilationsstrategi.

Læs vores designretningslinjer
Cross Ventilation
Rungstedgård

Uanset hvilken type naturlig ventilation i bygninger, du søger, kan vi hjælpe med at implementere den ved hjælp af vores SMART-teknologi, ekspertise og viden

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller brug for vejledning vedrørende indeklima og byggeprojekter.

Kontakt en specialist

Her er nogle relevante links, som du kan udforske for at få en endnu bedre forståelse af, hvilken type naturlig ventilation, der passer bedst til dit projekt

Hvorfor vælge naturlig ventilation til din bygning?

Der er flere fordele ved at implementere naturlig ventilation i dit byggeprojekt, sammenlignet med mekanisk ventilation. Her er nogle af dem:

Forbedret indendørs luftkvalitet
Ved at indføre frisk udendørs luft og fjerne stillestående indendørs luft forbedrer du trivslen og produktiviteten for de personer, der opholder sig i bygningen. For eksempel giver det at erstatte indelukket luft en frisk tilførsel af ilt til hjernen, hvilket øger koncentrationen. Samtidig reducerer det risikoen for indendørs luftforurening og skaber et sundt indeklima, hvor sygdom ikke så let kan sprede sig.

Øget energieffektivitet
Ved at tage udgangspunkt i naturlig luftstrøm kræver ventilationen ikke energi fra motoriserede ventilatorer, hvilket resulterer i et lavere energiforbrug i bygningen sammenlignet med mekaniske systemer.

Frihed til design
Med naturligt ventilerede bygninger er der ingen behov for kanaler eller rør, hvilket giver mulighed for højere loftshøjder og mere plads til æstetisk design. Desuden lader de øgede vinduer mere naturligt dagslys trænge ind i bygningen, hvilket skaber et mere oplyst og livligt rum.

Er du stadig i tvivl om, hvorvidt naturlig ventilation er den rette løsning til dit byggeprojekt? Opdag ti fantastiske fordele ved naturlig ventilation.

UCL Student Center udvendig facade

Gør naturlig ventilation i bygninger nemt med SMART-teknologi

Vi kan hjælpe dig med at gøre naturlig ventilation så enkel som mulig i din bygning. Med vores SMART-teknologi får du intelligent kontrol over din naturlige ventilation, samtidig med at vi opretholder sikkerheden i bygningen og skaber et behageligt miljø for de mennesker, der opholder sig der, med minimal indsats.

Vores intelligente vinduesautomatiseringsteknologi, såsom MotorLink® eller vores NV Embedded® kontrolsystem til naturlig ventilation, muliggør præcis og ubesværet styring af alle vinduer i bygningen. Dette giver det byggede miljø flere fordele i forhold til manuel naturlig ventilation, såsom:

Skaber mindre arbejde
Vores naturlige ventilationssystem kan – gennem forskellige sensorer – overvåge temperatur, CO2-niveauer og luftfugtighed, hvilket betyder, at du ikke behøver at tænke på, hvornår vinduerne skal åbnes eller lukkes, da vores SMART-teknologi gør det for dig.

Mere praktisk
Da vores systemer er automatiserede, åbner og lukker de af sig selv uden, at du behøver at foretage dig noget. Det bliver derfor meget nemmere at styre vinduerne på taget eller de højeste steder

Skaber et mere fokuseret miljø
Undgå besværet med at skulle rejse dig og manuelt åbne og lukke vinduer hver gang, du har brug for frisk og kold luft. Dette skaber mindre forstyrrelse for dig og andre i arbejdet.

Styrker bygningens sikkerhed
Du kan planlægge vinduerne i din bygning til at lukke i overensstemmelse med bygningens åbningstider ved hjælp af systemets faste tidsplanfunktion. Så behøver du ikke bekymre dig, hvis nogen i bygningen glemmer at lukke et vindue, før de går.

De her fordele er blot et udpluk af de unikke muligheder, vores intelligente naturlige ventilationsystemer tilbyder. Vil du vide mere? Læs om vores styringssystemer her.

Gør bygningerne til en del af din bæredygtighedsindsats

Vil du forbedre indeklimaet i dine faciliteter, samtidig med at du reducerer din CO2-udledning? Så er vores intelligente naturlige og hybrid ventilation det optimale valg for dit byggeprojekt. Med naturlige ventilationsanlæg reducerer du energiforbruget i dine bygninger, da du ikke er fuldstændigt afhængig af mekaniske systemer til at skabe ventilation. Dette resulterer i mindre CO2-udledning, da du anvender mindre driftsenergi fra fossile brændstoffer og i højere grad gør brug af naturens kræfter. Sidst, men ikke mindst, kræver vores systemer også færre materialer i forbindelse med opførelse og installation. For eksempel behøver du ikke kanalsystemer, når du implementerer naturlig ventilation i bygninger. Det betyder, at der er mindre produktion og nedbrydning af materialer, hvilket reducerer CO2-udledningen i forbindelse med opførelse og nedrivning af din kontorbygning, institution, virksomhed mm.

Moesgaard Museum

Din erfarne samarbejdspartner til naturlig ventilation i bygninger

Vil du gerne anvende cleantech-løsninger til naturlig ventilation i dine bygninger? Så er vi det rette valg. Vi har adskillige års erfaring med udvikling, design, produktion og distribution af cleantech-ventilationsprodukter. Derfor kan vi tilbyde professionel og erfaren rådgivning og sparring gennem hele dit byggeprojekt. Med vores team af veluddannede eksperter kan du få al den hjælp og vejledning, du har brug for, for at finde og implementere den perfekte naturlige ventilationsløsning til din bygning.

Kontakt os, og kom i gang i dag
Christian Markussen

Kontakt

Snak med en specialist