Hvad er vintertilstand til naturlig ventilation?

Rocky Mountain Institute 01 Web

Det er blevet sæson for vintertemperaturer. Men hvilke taktikker kan hjælpe bygningsejere med at holde faciliteterne varme og samtidig sikre adgangen til frisk, velcirkuleret luft? Find ud af, hvordan du kan opnå begge dele ved hjælp af vintertilstand til naturlig ventilation.

Hvad er vintertilstand?

For mange bygninger på den nordlige halvkugle medfører vinteren et betydeligt fald i temperaturen. Men uden adgang til frisk, kølig luft kan indeklimaet hurtigt blive indelukket og fremme spredningen af bakterier - noget enhver offentlig og privat organisation helst vil undgå. Men det er stadig muligt at holde på varmen og lade den friske luft cirkulere - og det er nemmere, end du måske tror. Kort fortalt så henviser vintertilstand til brugen af både hybride og naturlige ventilationssystemer, som tilsammen leverer det bedste fra begge verdener.

Vejle Psykiatriske Hospital

Kontakt en af vores specialister. Vi står klar til at hjælpe dig!

Vores eksperter kan guide dig gennem de forskellige ventilationsstrategier, så din bygning kan blive vinterklar, og du kan vinke farvel til den manuelle styring af balancen mellem varme og kolde rum.

Hvordan fungerer vintertilstand?

Med vintertilstand reguleres ventilationen hovedsageligt med udgangspunkt i den indendørs luftkvalitet. Tilstanden fungerer ved hjælp af pulsventilation – en metode, der pulserer frisk luft ind i et rum via lejlighedsvis åbning af vinduerne. Processen muliggøres ved hjælp af vores datakommunikationsteknologi MotorLink®. Herigennem etableres en optimal anvendelse af den specialdesignede algoritme, der sikrer, at vinduerne åbnes og lukkes i overensstemmelse med behovet, hvormed der kan komme frisk luft ind, uden at for meget varme går tabt. Vindforhold, herunder vindhastighed og -retning, overvåges også, hvilket betyder, at algoritmen kan reagere, når der opstår blæsevejr.

Frederiksberg Centret indvendige vinduer

Intelligent styring af vinduer: MotorLink®

MotorLink® er en kommunikationsteknologi, der muliggør 2-vejsstyring og feedback mellem vinduesmotorer og bygningens CTS-anlæg. Alle WindowMaster-styresystemer kan anvendes med MotorLink® i mange af vores motorer. Klik nedenfor for at få mere at vide og se relaterede produkter.

Læs mere
Icon Motorlink White Large
"Det er lettere, end du tror at forstå, hvordan du tilfører frisk, sund luft om vinteren og samtidig minimerer varmetabet. Vores unikke systemer tager sig af alt det hårde arbejde, så bygherren kan prioritere brugernes velvære på tværs af årstiderne uden hele tiden at skulle betjene diverse indeklimakontrolenheder."
Kasper Højmark Ravn

Kasper Højmark Ravn

Building Performance Engineer

Hvordan skifter jeg mellem naturlig og mekanisk ventilation?

Det behøver du ikke! En nøglefunktion i forhold til strategier til hybrid ventilation er kontrolsystemerne, som automatisk skifter mellem naturlig og hybrid tilstand, afhængigt af vejrforholdene. Et sådant styresystem er NV Embedded®, som på intelligent vis kontrollerer overgangen med udgangspunkt i realtidsforhold, brugerpræferencer og energieffektivitetsmål. Dermed prioriteres ventilation og luftkvalitet uden konstante manuelle input. NV Embedded® fungerer ved hjælp af kontrolformler, der styrer åbning og lukning af vinduer baseret på indendørs og udendørs forhold. Præcision er en nøglefaktor, og en central fordel er, at systemet sikrer god luftkvalitet i samspil med den termiske komfort. Når det anvendes sammen med MotorLink®, muliggør det præcise hastigheder, specifikke åbningsgrader med millimeterpræcision samt feedback til BMS-systemet. Det kan endda registrere, hvis der opstår funktionelle forhindringer og i samme forbindelse åbne for at udskille genstanden, så ventilationssystemet kan køre problemfrit igen.

Lær mere om NV Embedded®
ML Video App Control
"Vores NV Embedded®-teknologi skaber optimal effektivitet i forhold til både naturlig og hybrid ventilation. Det er derfor blevet et vigtigt redskab for bygningsejere, der ønsker at reducere CO2-aftrykket såvel som driftsomkostningerne."
Kasper Højmark Ravn

Kasper Højmark Ravn

Building Performance Engineer

Hvad er de primære fordele ved denne ventilationsform?

Et hybridt ventilationssystem giver mulighed for fleksibel og hurtig responstid i forhold til temperaturfald, samtidig med at brugerkomforten er i fokus. Det smarte design gør det muligt at udnytte den naturlige ventilation så meget som muligt, alt imens HVAC-omkostningerne holdes på et minimum. En ekstra fordel ved hybride ventilationssystemer er, at de rummer varmegenvindingsmekanismer, hvilket gør dem til det ideelle valg i vintersæsonen. For eksempel kan varmevekslere indstilles til at opfange og genbruge varme fra luften samt reducere træk. Derudover reducerer systemerne behovet for yderligere opvarmning. Alt i alt er der udsigt til en potentiel økonomisk besparelse samt endnu en fjer i hatten for dem, der prioriterer energieffektivitet.

Læs mere om fordelene af hybrid ventilation
ZEB-laboratoriet

Hvad bør jeg ellers vide om vintertilstand til naturlig ventilation?

I vinterhalvåret kan WindowMasters algoritmer være til stor hjælp i forhold til opretholdelsen af den indendørs komfort. De hjælper ikke kun med at styre bygningens energieffektivitet – vores intelligente sensorteknologi kan også måle CO2-niveauerne sammen med temperaturen til gavn for beboernes trivsel og sundhed.

På trods af automatiseringen er personlig og manuel styring stadig en del af pakken, så brugerne kan styre motorerne efter eget ønske og dermed sikre god komfort hele året rundt.

Sigter du efter et energieffektivt design til dit næste projekt?

Find ud af, hvordan naturlige og hybride ventilationssystemer kan understøtte dit mål

 

Kontakt

Snak med en specialist