Smarte byggeløsninger med IoT reducerer den globale energiefterspørgsel

Bergen University - Faculty Of Fine Art, Music And Design

Hvert år forbruger bygninger 40 % af den globale energi. Derfor er det ikke overraskende, at regeringer og branchen skubber ekstra meget på for at gøre bygninger mere effektive med lave CO2-emissioner. Selvom der findes mange materialer og teknikker at vælge imellem, overses ofte den fremgang af effektiviteten, der kan opnås, når indeklima og bygningsadministrationssystemer koordineres godt.

2,5 gange så effektiv

I mange tilfælde anvender bygninger intelligent teknologi med henblik på at automatisere processer inden i bygningen. Desværre fungerer størstedelen af disse systemer isoleret. Så selvom disse ultra-effektive systemer udløser energibesparelser og automatiserer mange processer, har de ikke det koordineringspotentiale, der findes i smart bygningsteknologi.

I et ukoordineret system kan den driftsansvarlige have flere forskellige instrumentpaneler og programmer til styring og visualisering af indeklimaet. Selvom dataene og funktionerne i de individuelle systemer er imponerende, kan kompleksiteten skabe ineffektivitet for driftspersonalet samt ubehag for brugerne.

På den anden side er integrerede systemer 2,5 gange så effektive. Disse systemer har åbne eller fleksible kommunikationsprotokoller, der muliggør en effektiv koordinering af flere styresystemer for automatisering i bygningen. Fordelene ved disse typer systemer gælder dog ikke kun en forbedret energi-effektivitet. Integrerede systemer reducerer også kompleksiteten for driftsansvarlige ved at forene instrumentpaneler og styresystemer. Brugerne kan også få gavn af systemerne, eftersom mange smarte systemer muliggør brugerstyring af indeklimaet via en app.

"Individuelle systemforbedringer kan udgøre 5-15% i energibesparelser i bygninger når de opereres i siloer. Den koordinerede digitale drift af alle bygningssystemer kan opnå besparelser på op til 35% eller mere."

Navigant Research

Internet of Things (IoT) i bygninger

Tilstedeværelsen af enheder i smarte bygninger vokser betydeligt. Der forventes en moderat vækst på 15 % af smarte bygninger mellem 2015 og 2025 ifølge en rapport fra EU-kommissionen.

Men hvad er forskellen på intelligent bygningsteknologi og smart bygningsteknologi? Pr. definition består smart bygningsteknologi af integrerede og koordinerede systemer og enheder. Bygningens systemer og enheder er forbundet med internettet og indsamler data om inde- og udeklimaet. De smarte styresystemer i bygningen udfører derefter justeringer af indemiljøet på baggrund af reelle forhold og foretrukne indstillinger.

Sammenkoblede enheder og systemer, der indsamler og lagrer realtidsdata, er også kendt som Internet of Things (IoT) i bygninger. IoT i bygninger kan også omfatte at forbinde brugerne via en app med disse data, hvilket gør det muligt for dem at visualisere og styre deres indemiljø. Dette udgør endnu en fordel for de driftsansvarlige, som slipper for at reagere på individuelle klimaforespørgsler. Indendørs komfort er ikke ens for alle, og når vi overlader styringen til brugeren, kan vi også opnå energibesparende fordele. 

I et studie af professor Vivian Loftness blev der anvendt 38 % mindre elektricitet i et pilotprogram, hvor smartphone-apps gjorde det muligt for slutbrugerne at styre deres miljø (luftkvalitet, temperatur, lys osv).

Ved at forbinde brugere via en app giver klimastyringssystemer også mulighed for at indsamle data vedrørende tendenserne i brugernes komfort i en given bygning.

Naturlig ventilation kan også koordineres i smarte bygninger 

Naturlig og hybridventilation forbedrer ikke kun luftkvaliteten inden døre samt brugernes velvære; de sænker også energiefterspørgslen med en cleantech-ventilationstilgang. 

Det er dog vigtigt at nævne, at det ikke er alle leverandører af vinduesautomatisering, der kan tilbyde teknologi og systemer, som koordinerer og integrerer med bygningsadministrationssystemer. Ved evaluering af løsninger til naturlig og hybridventilation er det vigtigt at evaluere integrationsevnen og niveauet for integration med bygningsadministrationssystemer. Det vil hjælpe med at sikre, at du kan maksimere effektiviteten af dine cleantech-løsninger. 

Hos WindowMaster er vores vinduesmotorer og styresystemer designet med den patenterede kommunikationsteknologi, MotorLink®, der hjælper CTS med at koordinere og modtage feedback om vinduesautomatisering. Vores systemer kan også tilbyde styring af andre funktioner i facadeautomatisering såsom solafskærmning.

Hvis du har spørgsmål vedrørende tilpasning af et koordineret naturligt ventilationssystem i dit nye projekt eller istandsættelsesprojekt, må du endelig kontakte os.

Intelligent styring af vinduer: MotorLink®

MotorLink® er en kommunikationsteknologi, der muliggør 2-vejsstyring og feedback mellem vinduesmotorer og bygningens CTS-anlæg. Alle WindowMaster-styresystemer kan anvendes med MotorLink® i mange af vores motorer. Klik nedenfor for at få mere at vide og se relaterede produkter.

Læs mere
Icon Motorlink White Large
Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få de seneste nyheder og trends om bæredygtige indeklimaløsninger.

Tilmeld dig!

Kontakt

Snak med en specialist